Vi upphandlar för Haninge och Nynäshamns kommuner
och Haninges fastighetsbolag Tornberget

Haninge kommun
Nynäshamn kommun

Arkiv


Dela artiklar: använd rätt länk

Vill du dela en artikel på Upphandlings Södertörns hemsida så är det viktigt att använda rätt länk. Använd alltid tips-funktionen under artikeln. Här berättar vi varför.

Det finns flera sätt att dela en artikel, men ibland krockar teknik med mänskligt beteende. Vi vill att det ska vara enkelt att hitta sidorna, men samtidigt ska inga länkar brytas.

Bästa sättet:

tipsfunktioner

Använd tips-funktionen under artikeln.
Klicka t ex på "e-post" och ditt e-postprogram öppnas.
Rätt länk till artikeln klistras automatiskt in i meddelandet.

Varför bör jag inte använda länken i adressfältet?

Det fungerar, men om artikeln skulle flyttas till arktivet eller om strukturen på hemsidan ändras - då bryts länken till sidan med artikeln. Vi vill undvika att besökare får ett felmeddelande!

Bakgrund
(för er som vill veta mer om det tekniska)

Det finns två sätt att arbeta med adressfältet. Med en sidspecifik adress (ett id-nummer kan man säga) och strukturellt namn (som berättar var i sidstrukturen sidan finns). Båda har sina fördelar, båda har sina nackdelar.

I adressfältet vill vi gärna att det ska vara begripligt vad sidan gäller.
Exempelvis, denna artikel är namngiven på detta sätt: 

Exempel på länkadress

Man skulle också kunna använda sig av sidans "id-nummer" i adressfältet.
Då ser det ut på följande sätt: 

Länkadress

Det är en bra idé att det framgår i adressfältet vad sidan handlar om – det är där som de flesta tittar. Då är det en fördel att länken är i "klartext". Men, om vi flyttar sidan av någon anledning, då bryts den tydligare länken och besökaren möts av en s.k. "404" sida (standardsida som visas när en sida inte kan hittas). Har vi däremot använt den länk som innehåller sidans id-nummer - då kommer det alltid att fungera (förutsatt att vi inte raderar sidan).

Vi har alltså valt att använda länkar i klartext på vår hemsida upphandlingsodertorn.se
Vi anser att det blir tydligar och lättare att förstå. Men, nackdelen är alltså att du inte bara kan kopiera adressen i adressfältet, klistra in den i ett e-postmeddelande. En annan uppenbar nackdel är att den länk vi delar med tipsa-funktionen innehåller länk med sidans id-nummer.

Det finns sätt att att undvika det här problemet, men då behöver man lägga till kod till sidans struktur. Det vill vi undvika, dels för att hemsidan är relativt liten i omfattning, dels för att det kan krocka med lagkraven kring tillgänglighet och klarspråk. Arbete pågår att höja upphandlingsodertorn.se till den internationella standarden för tillgänglighet WCAG 2.0 nivå AA. Vill du läsa mer om vad standarden innebär finns det en bra sammanfattning på Webbriktlinjers hemsida.

Fler frågor?
Kontakta gärna Mats Liljerehn

Tipsa någon om den här sidan:

Senast uppdaterad

Upphandling Södertörn

Vi ansvarar för all upphandling i Haninge & Nynäshamn kommun

Besöksadress:

Rudsjöterassen 2
136 81 Haninge

Om Södertörns Upphandlingsnämnd

Kontakt:

upphandling@haninge.se
08-606 92 05

Besöksadress:

Rudsjöterassen 2
136 81 Haninge

Om Södertörns Upphandlingsnämnd