Vi upphandlar för Haninge och Nynäshamns kommuner
och Haninges fastighetsbolag Tornberget

Haninge kommun
Nynäshamn kommun

Arkiv


Utblick: ICA satsar på e-handel – byter plattform

Dagligvarujätten ICA satsar på att utöka kapaciteten i e-handeln, dels för att kunna öka antalet artiklar i erbjudandet, dels för att vara beredda när utländska aktörer kommer till den svenska marknaden.

Satsningen på ett nytt e-handelssystem öppnar för ett bredare utbud och ICA vill gärna lyfta fram att det kommer finnas plats för betydligt fler lokala varor. Borta är den tid när det bara var priset som sålde, så även den tid när ekologiskt var ett försäljningsargument. Nu gäller lokalt producerade varor. Här gäller det att hänga med och ICA satsar därför över 1 miljard på ett nytt e-handelssystem från brittiska Ocado.

Idag har ICA kring 12.000 artiklar i sin e-handel. Med det nya systemet växer kapaciteten till 40.000. Då menar ICA att det finns utökat utrymme för lokala produkter, men även för ICA:s andra verksamheter, t.ex. Apoteket Hjärtat, som är en del av ICA sedan 2015.

Ser vi en utveckling som går från stordrift till småskalig, lokal produktion? Kanske. Monokultur, förädlat och raffinerat, genmanipulerat och palmolja är varningsflaggor för fler och fler konsumenter. Ursprung och spårbarhet kommer också på bred front. Dessutom kommer konkurrensen att se annorlunda ut på 2020-talet. Tänk ett Lidl, som 2003 etablerade sig på den svenska marknaden med stora förluster både i pengar och i PR. Tänk sedan en ny spelare som öppnar i Sverige: de behöver inga fysiska butiker – det räcker med varulager, en distributionskedja och en vass e-handelslösning, vilket alla kedjor ändå har. Här gäller det att vara beredd.

ICA:s nya e-handelssystem ska vara på plats 2021 och ett nytt automatiserat e-handelslager ska stå klart 2022, någonstans i Stockholmsområdet.

Läs mer

Ica satsar på brittiskt e-handelssystem (DN, betallänk)
ICA gruppen tecknar avtal med Ocado om en ny e-handelslöning (på ICA-gruppens webbplats)
Block-chain – spårbarhet av livsmedel (Hållbar upphandling, blogg som är ett samarbete mellan Sveriges landsting och regioner)

Tipsa någon om den här sidan:

Senast uppdaterad

Upphandling Södertörn

Vi ansvarar för all upphandling i Haninge & Nynäshamn kommun

Besöksadress:

Rudsjöterassen 2
136 81 Haninge

Om Södertörns Upphandlingsnämnd

Kontakt:

upphandling@haninge.se
08-606 92 05

Besöksadress:

Rudsjöterassen 2
136 81 Haninge

Om Södertörns Upphandlingsnämnd